Chiliodling på friland

ICA-kassar är också bra — Dags för avhärdning 
I förra inlägget skrev jag om varför jag använder mig av mjölkpaket som krukor när jag driver upp chiliplantor inomhus under växtlampa. Jag spinner vidare på det här...

När det börjar bli dags att plantera ut plantorna utomhus, vilket jag tänkte drista mig till att göra de närmsta dagarna, så behöver man först avhärda dem. För den som av en händelse inte vet vad det betyder så innebär det i korthet att man vänjer växterna vid solens ljus. Hur starka växtlampor man än har inomhus så innehåller de väldigt lite UV-ljus, och om man ställer ut en planta direkt i solen så kan den skadas. Plantorna hinner helt enkelt inte ställa om till det nya ljusspektrat som möter dem från solen.

Att avhärda plantorna betyder då i praktiken att man ställer ut plantorna en stund utomhus, och sen tar in dem igen, eller ställer dem i skuggigt läge. Nästa dag låter man dem stå lite längre i solen, osv. Det betyder alltså att man får bära plantorna fram och tillbaka. Om man har många krukor så kan det bli lite spring hit och dit när man ska bära. Då brukar jag använda mig av vanliga papperskassar, av den typ man får på ICA eller Coop och liknande. Det blir perfekt att ställa ner ett gäng mjölkkartonger i dessa. Dessutom är kassarna lagom höga för att skydda plantorna mot allt för mycket direkt solljus. Med dessa kassar blir det alltså nemas problemas att flytta runt plantorna både till höger och vänster.Sen kan man flytta dem till skuggigt läge, osv.Följande bild visar ett exempel på hur UV-skadade blad ser ut. Blir det mycket skadat så vitnar hela bladet och skrumpnar ihop, så som bladet precis till vänster om blomman på denna chliplanta. Ni ser också vita fläckar på några av de andra bladen. I det här fallet gör det dock inte så mycket, för plantan som helhet mår helt OK och kommer växa bra framöver.Det finns lampor att köpa som ger ifrån sig UV-ljus. Exempelvis så kallade reptillampor, och jag vet inte om man möjligen skulle kunna använda sådana som ett komplement till sina växtlampor under uppdrivningsfasen för att senare slippa avhärdningsproceduren. Men det är inget jag hade tänkt testa, för även om reptiler dör om de inte får UV-ljus på sig så är UV-ljus inte direkt nyttigt för människor.

[ add comment ] ( 219 views )   |  permalink

Varför mjölkpaket är bra 
Som bekant så driver man upp chiliplantor inomhus på våren, även om man har för avsikt att ha dem utomhus på sommaren. Då bör man dra upp dem under växtlampa. När plantorna blir lite större så blir det snart trångt under växtlampan.

Hur maximerar man mängden plantor man kan ha under en och samma växtlampa? För det första bör man ha fyrkantiga krukor, så att man kan sätta krukorna precis vägg i vägg, för att inte spilla plats på tramsiga mellanrum mellan krukorna. Man vill ju maximera volymen jord som kommer varje planta till godo. För det andra bör krukan vara djup snarare än bred, så att rötterna kan breda ut sig neråt istället för på bredden. Detta eftersom man då såklart får plats med flera krukor på en mindre yta.

Djupväxande rötter har även den fördelen, när man väl planterar ut plantan, att rötterna direkt är en bit på väg på djupet. Djupa rötter gör att man inte behöver vattna lika mycket utomhus på sommaren, för rötterna når ner djupare ner i jorden, där det mer sällan torkar ut även om solen gassar på.

Var hittar man krukor som uppfyller dessa villkor i handeln?

Svar: Det gör man inte.

Vad gör man då?

Svar: Man använder mjölkpaket och juicepaket och liknande.

Är du säker?

Svar: Ja.Spara alltså dina tetrapak under hösten och diska ur dem, så att det inte möglar och luktar. Sen klipper man bara av toppen av förpackningen så som jag gjort på bilden, och fyller med ca 2/3 – 3/4 jord. Förpackningarna är ju dessutom gjorda för att vara fukt-täta. Vill man inte återanvända dem efter fullbordad odlingsgärning så kan man kasta dem och samla nya nästa höst, och då kan man också kosta på sig att klippa upp hela sidan av förpackningen när det är dags att plantera ut plantorna, så att man lätt får ut hela rotsystemet utan att skada plantan. Eller så låter man bli att klippa och återanvänder dem istället.

Ytterligare en bra grej är att man kan skriva vad "krukan" innehåller direkt på förpackningen.

För den som trots allt vill köpa någon liknande produkt i handeln så tror jag det närmaste man kommer är de pluggbrätten som Lindbloms Frö säljer under namnet "Pluggbrätt QuickPot QPT 15", men mängden jord som kommer varje planta till godo blir då trots allt mycket mindre och dessutom får man langa fram stora plånboken. Dessutom gillar jag att kunna flytta omkring plantorna individuellt, vilket man inte kan när man kör med pluggbrätten. Mjölkpaket är bäst!

[ 2 comments ] ( 358 views )   |  permalink

Återkomsten! (2016) 
Efter ett års uppehåll i chiliodlandet, och ganska precis två år sedan föregående inlägg på denna blogg, ämnar jag nu dra igång bloggen igen. Den uppmärksamme noterar att bloggen har bytt namn från "Chiliodling på friland i Skåne" till "Chiliodling på friland". I år kommer jag nämligen odla på en kolonilott i Östergötland och jag har i runda slängar 50 plantor på gång inomhus, av olika sorter. Årets odling påbörjades i mitten av mars, så plantorna har redan kommit en bit på väg. Vissa har precis börjat blomma. Mer detaljer följer...

[ 1 comment ] ( 257 views )   |  permalink

Fler frön i jorden (2014) 
Häromdagen fick jag ett brev från en bekant med ett antal sorter från Mexico. Det är egentligen för sent på säsongen för att dra igång nya plantor, men det skadar ju inte att testa lite... Det var inget superspeciellt egentligen, utan mest vanliga sorter som Jalapeño, Pasilla, Chiltepín, och annat. Jag passade också på att sätta några New Mexico, som jag nyligen fick av en annan bekant, samt några fler Guajillo.

Som en liten update på de frön jag planterade i föregående omgång så kan jag konstatera att grobarheten blev ganska dålig. Troligtvis på grund av att jorden blev lite för blöt, som jag skrev redan i förra inlägget. Så kan det gå... En stunds oförsiktighet påverkar lätt hela odlingssäsongen. Men det gör inte så mycket. Det blir ett gäng plantor ändå som blir fullt tillräckligt för att täcka upp mitt chilibehov.

[ 1 comment ] ( 250 views )   |  permalink

Nytt år, nya frön i jorden (2014) 
Förra året satte jag chilifröna först i slutet av april, och det var naturligtvis i senaste laget. I mitt förra inlägg där jag summerade förra årets odling skrev jag att jag i år skulle plantera i mitten av mars nästa gång. Nu blev det inte riktigt så ändå, men idag, dvs slutet av mars, pillade jag ner en omgång frön i jorden. Det får visa sig om jag sätter ytterligare en omgång närmsta tiden, eller om jag nöjer mig såhär.

Sorterna som jag planterat inför årets odling är:
 • Congo
 • Hot Paper Lantern
 • Sweet Patio Red Bush
 • Aji Blanco Cristal
 • Guajillo
 • Golden Cayenne
 • Habanero Lemon
 • Facing Heaven
 • Bulgarian Carrot
 • Pimenta da Neyde
 • Joe's Long
 • King of the North (detta är en paprika)
 • Espelette
Totalt blev det 49 stycken frön i jorden och det är antingen 3 eller 4 frön av varje sort i listan. Jag räknar med att det mesta ska ha tittat upp ur jorden om 2-3 veckor. Sen ska det få växa ytterligare någon vecka inomhus och därefter kommer jag sätta ut det i ett växthus, och sen blir det plantering i jord i början av juni. Cirka.

(Jorden som jag satte fröna i blev aningen blöt. Hoppas dom inte kommer ruttna bort. Vi får se.)

[ add comment ] ( 350 views )   |  permalink


<Back | 1 | 2 | 3 | Next> Last>>