Chiliodling på friland

Varför mjölkpaket är bra 
Som bekant så driver man upp chiliplantor inomhus på våren, även om man har för avsikt att ha dem utomhus på sommaren. Då bör man dra upp dem under växtlampa. När plantorna blir lite större så blir det snart trångt under växtlampan.

Hur maximerar man mängden plantor man kan ha under en och samma växtlampa? För det första bör man ha fyrkantiga krukor, så att man kan sätta krukorna precis vägg i vägg, för att inte spilla plats på tramsiga mellanrum mellan krukorna. Man vill ju maximera volymen jord som kommer varje planta till godo. För det andra bör krukan vara djup snarare än bred, så att rötterna kan breda ut sig neråt istället för på bredden. Detta eftersom man då såklart får plats med flera krukor på en mindre yta.

Djupväxande rötter har även den fördelen, när man väl planterar ut plantan, att rötterna direkt är en bit på väg på djupet. Djupa rötter gör att man inte behöver vattna lika mycket utomhus på sommaren, för rötterna når ner djupare ner i jorden, där det mer sällan torkar ut även om solen gassar på.

Var hittar man krukor som uppfyller dessa villkor i handeln?

Svar: Det gör man inte.

Vad gör man då?

Svar: Man använder mjölkpaket och juicepaket och liknande.

Är du säker?

Svar: Ja.Spara alltså dina tetrapak under hösten och diska ur dem, så att det inte möglar och luktar. Sen klipper man bara av toppen av förpackningen så som jag gjort på bilden, och fyller med ca 2/3 – 3/4 jord. Förpackningarna är ju dessutom gjorda för att vara fukt-täta. Vill man inte återanvända dem efter fullbordad odlingsgärning så kan man kasta dem och samla nya nästa höst, och då kan man också kosta på sig att klippa upp hela sidan av förpackningen när det är dags att plantera ut plantorna, så att man lätt får ut hela rotsystemet utan att skada plantan. Eller så låter man bli att klippa och återanvänder dem istället.

Ytterligare en bra grej är att man kan skriva vad "krukan" innehåller direkt på förpackningen.

För den som trots allt vill köpa någon liknande produkt i handeln så tror jag det närmaste man kommer är de pluggbrätten som Lindbloms Frö säljer under namnet "Pluggbrätt QuickPot QPT 15", men mängden jord som kommer varje planta till godo blir då trots allt mycket mindre och dessutom får man langa fram stora plånboken. Dessutom gillar jag att kunna flytta omkring plantorna individuellt, vilket man inte kan när man kör med pluggbrätten. Mjölkpaket är bäst!

[ 2 comments ] ( 358 views )   |  permalink

Återkomsten! (2016) 
Efter ett års uppehåll i chiliodlandet, och ganska precis två år sedan föregående inlägg på denna blogg, ämnar jag nu dra igång bloggen igen. Den uppmärksamme noterar att bloggen har bytt namn från "Chiliodling på friland i Skåne" till "Chiliodling på friland". I år kommer jag nämligen odla på en kolonilott i Östergötland och jag har i runda slängar 50 plantor på gång inomhus, av olika sorter. Årets odling påbörjades i mitten av mars, så plantorna har redan kommit en bit på väg. Vissa har precis börjat blomma. Mer detaljer följer...

[ 1 comment ] ( 257 views )   |  permalink

Fler frön i jorden (2014) 
Häromdagen fick jag ett brev från en bekant med ett antal sorter från Mexico. Det är egentligen för sent på säsongen för att dra igång nya plantor, men det skadar ju inte att testa lite... Det var inget superspeciellt egentligen, utan mest vanliga sorter som Jalapeño, Pasilla, Chiltepín, och annat. Jag passade också på att sätta några New Mexico, som jag nyligen fick av en annan bekant, samt några fler Guajillo.

Som en liten update på de frön jag planterade i föregående omgång så kan jag konstatera att grobarheten blev ganska dålig. Troligtvis på grund av att jorden blev lite för blöt, som jag skrev redan i förra inlägget. Så kan det gå... En stunds oförsiktighet påverkar lätt hela odlingssäsongen. Men det gör inte så mycket. Det blir ett gäng plantor ändå som blir fullt tillräckligt för att täcka upp mitt chilibehov.

[ 1 comment ] ( 250 views )   |  permalink

Nytt år, nya frön i jorden (2014) 
Förra året satte jag chilifröna först i slutet av april, och det var naturligtvis i senaste laget. I mitt förra inlägg där jag summerade förra årets odling skrev jag att jag i år skulle plantera i mitten av mars nästa gång. Nu blev det inte riktigt så ändå, men idag, dvs slutet av mars, pillade jag ner en omgång frön i jorden. Det får visa sig om jag sätter ytterligare en omgång närmsta tiden, eller om jag nöjer mig såhär.

Sorterna som jag planterat inför årets odling är:
 • Congo
 • Hot Paper Lantern
 • Sweet Patio Red Bush
 • Aji Blanco Cristal
 • Guajillo
 • Golden Cayenne
 • Habanero Lemon
 • Facing Heaven
 • Bulgarian Carrot
 • Pimenta da Neyde
 • Joe's Long
 • King of the North (detta är en paprika)
 • Espelette
Totalt blev det 49 stycken frön i jorden och det är antingen 3 eller 4 frön av varje sort i listan. Jag räknar med att det mesta ska ha tittat upp ur jorden om 2-3 veckor. Sen ska det få växa ytterligare någon vecka inomhus och därefter kommer jag sätta ut det i ett växthus, och sen blir det plantering i jord i början av juni. Cirka.

(Jorden som jag satte fröna i blev aningen blöt. Hoppas dom inte kommer ruttna bort. Vi får se.)

[ add comment ] ( 350 views )   |  permalink

Utomhusodling 2013 
Årets utomhusodling har varit något begränsad. Anledningen är att jag skaffat mig en kolonilott med stuga och allt och (medvetet) spenderat den mesta tiden på att fixa till stugan snarare än att odla så värst mycket. Likväl blev det ett gäng chiliplantor även i år.

Jag kom igång lite sent i år. Uppdrivningen inomhus påbörjades inte förrän i slutet av april och början av maj. Det avspeglade sig även i den skörd jag fick. Trots väldigt bra väder denna sommar så hade flera av sorterna svårt att bli klara i tid. I detta inlägg fokuserar jag på de sorter som faktiskt hann ge något under utomhussäsongen.

Nästa år ska jag sätta fröna i mitten av mars istället. Någon kanske undrar varför jag inte sår fröna redan i februari, eller ännu tidigare, eftersom plantorna då hinner växa sig större innan det där dags att sätta ut dem? Men det är just det som är problemet. Jag har inte plats inomhus till massvis med plantor om de växer sig stora. Särskilt inte om jag ska kunna ge dem tillräckligt med ljus för att de ska växa på ett bra sätt. Men mitten av mars får det bli nästa år...

Några av de sorter jag odlade i år som hann ge skörd var Espelette, Inca Red Drop, Aji Blanco Cristal, Blondie, Mulato Islena, Black Jalapeño, och Hungarian Yellow Hot Wax. Dessa plantor har alltså inte odlats i något växthus eller givits någon extra näring. På hela sommaren vattnade jag dem bara ca 3 ggr. Inget fjäsk alltså, bortsett från uppdrivning inomhus innan utplantering i början av säsongen.


Espelette - En stabil arbetshäst!Inca Red Drop - Ger stor skörd. Frukten på bilden är något torkad.


Jag odlade också en paprika som heter King of the North, som hann bli klar. Kolla in den om du vill ha en vanlig paprika i ditt sortiment och inte har tillgång till växthus!

Årets favorit var dock Habanero Lemon. Detta är en Chinense-sort som gav riktigt stor skörd och frukterna fortsätter att mogna ända fram till nu (16 oktober) trots att sommarvädret sedan länge är förbi. Den som har försökt odla Chinense-sorter utomhus i Sverige vet att detta definitivt hör till undantagen. Dessa plantor gav fullt med hyfsat starka små rackare. Perfekt om man vill dosera styrkan lite olika. Även en liten frukt ger en meningsfull hetta. God smak dessutom! Halleluja!


Habanero Lemon - Årets utomhusfavorit!
[ add comment ] ( 829 views )   |  permalink


<Back | 1 | 2 | 3 | Next> Last>>