Chiliodling på friland

Återkomsten! (2016) 
Efter ett års uppehåll i chiliodlandet, och ganska precis två år sedan föregående inlägg på denna blogg, ämnar jag nu dra igång bloggen igen. Den uppmärksamme noterar att bloggen har bytt namn från "Chiliodling på friland i Skåne" till "Chiliodling på friland". I år kommer jag nämligen odla på en kolonilott i Östergötland och jag har i runda slängar 50 plantor på gång inomhus, av olika sorter. Årets odling påbörjades i mitten av mars, så plantorna har redan kommit en bit på väg. Vissa har precis börjat blomma. Mer detaljer följer...

[ 1 comment ] ( 257 views )   |  permalink

Fler frön i jorden (2014) 
Häromdagen fick jag ett brev från en bekant med ett antal sorter från Mexico. Det är egentligen för sent på säsongen för att dra igång nya plantor, men det skadar ju inte att testa lite... Det var inget superspeciellt egentligen, utan mest vanliga sorter som Jalapeño, Pasilla, Chiltepín, och annat. Jag passade också på att sätta några New Mexico, som jag nyligen fick av en annan bekant, samt några fler Guajillo.

Som en liten update på de frön jag planterade i föregående omgång så kan jag konstatera att grobarheten blev ganska dålig. Troligtvis på grund av att jorden blev lite för blöt, som jag skrev redan i förra inlägget. Så kan det gå... En stunds oförsiktighet påverkar lätt hela odlingssäsongen. Men det gör inte så mycket. Det blir ett gäng plantor ändå som blir fullt tillräckligt för att täcka upp mitt chilibehov.

[ 1 comment ] ( 250 views )   |  permalink

Nytt år, nya frön i jorden (2014) 
Förra året satte jag chilifröna först i slutet av april, och det var naturligtvis i senaste laget. I mitt förra inlägg där jag summerade förra årets odling skrev jag att jag i år skulle plantera i mitten av mars nästa gång. Nu blev det inte riktigt så ändå, men idag, dvs slutet av mars, pillade jag ner en omgång frön i jorden. Det får visa sig om jag sätter ytterligare en omgång närmsta tiden, eller om jag nöjer mig såhär.

Sorterna som jag planterat inför årets odling är:
 • Congo
 • Hot Paper Lantern
 • Sweet Patio Red Bush
 • Aji Blanco Cristal
 • Guajillo
 • Golden Cayenne
 • Habanero Lemon
 • Facing Heaven
 • Bulgarian Carrot
 • Pimenta da Neyde
 • Joe's Long
 • King of the North (detta är en paprika)
 • Espelette
Totalt blev det 49 stycken frön i jorden och det är antingen 3 eller 4 frön av varje sort i listan. Jag räknar med att det mesta ska ha tittat upp ur jorden om 2-3 veckor. Sen ska det få växa ytterligare någon vecka inomhus och därefter kommer jag sätta ut det i ett växthus, och sen blir det plantering i jord i början av juni. Cirka.

(Jorden som jag satte fröna i blev aningen blöt. Hoppas dom inte kommer ruttna bort. Vi får se.)

[ add comment ] ( 350 views )   |  permalink

Utomhusodling 2013 
Årets utomhusodling har varit något begränsad. Anledningen är att jag skaffat mig en kolonilott med stuga och allt och (medvetet) spenderat den mesta tiden på att fixa till stugan snarare än att odla så värst mycket. Likväl blev det ett gäng chiliplantor även i år.

Jag kom igång lite sent i år. Uppdrivningen inomhus påbörjades inte förrän i slutet av april och början av maj. Det avspeglade sig även i den skörd jag fick. Trots väldigt bra väder denna sommar så hade flera av sorterna svårt att bli klara i tid. I detta inlägg fokuserar jag på de sorter som faktiskt hann ge något under utomhussäsongen.

Nästa år ska jag sätta fröna i mitten av mars istället. Någon kanske undrar varför jag inte sår fröna redan i februari, eller ännu tidigare, eftersom plantorna då hinner växa sig större innan det där dags att sätta ut dem? Men det är just det som är problemet. Jag har inte plats inomhus till massvis med plantor om de växer sig stora. Särskilt inte om jag ska kunna ge dem tillräckligt med ljus för att de ska växa på ett bra sätt. Men mitten av mars får det bli nästa år...

Några av de sorter jag odlade i år som hann ge skörd var Espelette, Inca Red Drop, Aji Blanco Cristal, Blondie, Mulato Islena, Black Jalapeño, och Hungarian Yellow Hot Wax. Dessa plantor har alltså inte odlats i något växthus eller givits någon extra näring. På hela sommaren vattnade jag dem bara ca 3 ggr. Inget fjäsk alltså, bortsett från uppdrivning inomhus innan utplantering i början av säsongen.


Espelette - En stabil arbetshäst!Inca Red Drop - Ger stor skörd. Frukten på bilden är något torkad.


Jag odlade också en paprika som heter King of the North, som hann bli klar. Kolla in den om du vill ha en vanlig paprika i ditt sortiment och inte har tillgång till växthus!

Årets favorit var dock Habanero Lemon. Detta är en Chinense-sort som gav riktigt stor skörd och frukterna fortsätter att mogna ända fram till nu (16 oktober) trots att sommarvädret sedan länge är förbi. Den som har försökt odla Chinense-sorter utomhus i Sverige vet att detta definitivt hör till undantagen. Dessa plantor gav fullt med hyfsat starka små rackare. Perfekt om man vill dosera styrkan lite olika. Även en liten frukt ger en meningsfull hetta. God smak dessutom! Halleluja!


Habanero Lemon - Årets utomhusfavorit!
[ add comment ] ( 829 views )   |  permalink

Mer grobarhetsexperiment med frön som sjunker/flyter i vatten 
Ett nytt odlingsår har redan börjat! I mitten av januari planterade jag en omgång Chinense-frön: totalt 43 stycken. I samband med det passade jag på att göra en uppföljare på ett experiment jag har skrivit om i ett tidigare inlägg. Det handlar alltså om att jämföra grobarheten hos chilifrön som sjunker, respektive flyter, när man lägger dem i ett glas med vatten. Närmare bestämt handlar det om att verifiera påståendet att frön som sjunker då de läggs i vatten har en högre grobarhet än frön som flyter. Jag fann stöd för det i mitt förra experiment. I det tidigare experimentet hade jag Annuum, Baccatum, Frutescens, Chinense och Pubescens, men denna gång avgränsade jag mig till enbart Chinense. Skulle påståendet gälla även denna gång, för Chinensefrön? Chinensefrön är ofta ganska små och man kunde ju tänka sig att detta i sig skulle inverka på deras förmåga att sjunka.

Sorter


Sorterna som planterades denna gång, samt antalet frön av varje sort, lyder som följer:

3 frön: Aji Brown
2 frön: Bih Jolokia
5 frön: Chocolate Bhut
4 frön: Chocolate Scotch Bonnet
3 frön: Naga Viper
4 frön: Habanero Datil
8 frön: Habanero Lemon
3 frön: Trinidad Scorpion "Butch T"
4 frön: Vit Habanero
7 frön: Yellow Bumpy

Samtliga frön var minst två år gamla. Mer exakt än så känner jag inte till frönas ålder eftersom jag inte själv odlat fram dessa frön.

Procedur innan sådd


Innan fröna planterades fyllde jag ett glas med kranvatten och därefter upprepades följande procedur för varje Chinense-sort:

1. Fröna lades i vattnet och varje enskilt frö drogs under vattenytan med en pincett för att bryta ytspänningen.
2. Vart femte minut räknade jag hur många frön som hade sjunkit till botten, och rörde om i vattnet med pincetten.
3. Efter totalt 20 minuter plockade jag upp fröna ur vattenglaset och planterade dem i vars en cell i pluggboxen.
4. För varje frö som planterades noterade jag vilken sort det var, samt om fröet sjönk eller flöt då det låg i vattenglaset.

Metod och redskap för groddande
Groddandet gjordes i en pluggbox (se bilderna) med billig Eldorado såjord från Willys. Jorden var lätt fuktig redan i påsen men jag hällde ändå på vatten i underbevattningstråget så att ytterligare fukt kunde sugas upp i cellerna. Så fick det stå i ungefär 15 minuter och sedan hällde jag av vattnet från tråget igen, så att det inte skulle bli fööör blött. Efter plantering av alla frön så lade jag på locket och ställde pluggboxen ovanför ett element för att öka grobarheten generellt. När de första groddarna tittade upp, efter 7 dagar, satte jag pluggboxen under ett lysrör som var påslaget dygnet runt.Resultat


Diagrammet nedan visar hur många frön som hade sjunkit efter 5, 10, 15, och 20 minuter. Totalt sjönk 12 frön (28%) inom loppet av 20 minuter och 31 frön flöt fortfarande (72%). Eventuellt hade ytterligare frön sjunkit till botten om man låtit dem ligga längre tid i vatten. Siffrorna här skiljde sig något från förra årets experiment, då 50% av fröna hade sjunkit efter ca 20 minuter. Jag vet inte om skillnaden här består i att Chinensefrön har lägre tendens att sjunka generellt (de är ofta mindre i storlek än t.ex. annuum-sorter), eller om det berodde på att fröna var ett år färskare förra året, eller något annat.Därefter kollade jag till pluggboxen en gång varje kväll under exakt 3 veckors tid för att se hur många som hade grott. De första fröna grodde efter 7 dagar. Efter 14 dagar hade 67% av samtliga planterade frön grott. Åtminstone något frö från varje sort grodde inom 3 veckor, så ingen frösort saknade livsduglighet helt. Diagrammet nedan visar hur många frön som grodde efter si och så många dagar:Återigen bekräftas alltså idén om att frön som sjunker har en högre grobarhet än frön som flyter. Visserligen är antalet frön ganska lågt i detta experiment — bara 12 av totalt 43 frön sjönk – och därför bör man kanske inte dra allt för starka slutsatser. Men det är ändå en slående likhet i resultatet i detta försök jämfört med det försök som jag tidigare skrivit om: I båda fallen hade, efter 14 dagar, ganska precis dubbelt så många frön grott av dem som sjönk jämfört med de som flöt. Av de frön som sjönk så hade denna gång 100% grott efter 14 dagar, i jämförelse med 54,8% av de frön som flöt. Diagrammet nedan visar också att denna tendens var förhållandevis konstant över tid, även om siffrorna avviker en aning i början av perioden (dag 8–10). Men det är ju också att förvänta eftersom antalet frön som grott till en början är mycket lågt, och då blir osäkerheten mycket stor och siffrorna fluktuerar då såklart en del, medan de blir säkrare och säkrare ju längre fram i tiden man kommer eftersom siffrorna då beräknas på ett större antal frön:Slutkommentar


Resultaten av detta experiment är i stora drag desamma som efter föregående experiment: dvs att grobarheten är bättre hos frön som sjunker jämfört med frön som flyter, då de läggs i ett glas med vatten. I båda fallen var det efter 14 dagar cirka dubbelt så hög grobarhet hos chilifrön som sjunker. Skillnaden är att jag denna gång visade att resultaten tycks bli ungefär desamma om man avgränsar studien till Chinensefrön.

Odla lugnt!


[ 2 comments ] ( 3365 views )   |  permalink  |  related link


<Back | 1 | 2 | 3 | Next> Last>>