Chiliodling på friland

På offensiven: Utplantering 
Det är ännu ganska tidigt på säsongen. När jag bodde i Skåne så kunde man uppleva enstaka frostnätter en bit in i maj. Tanten här bredvid menade att det inte var ovanligt med frostnätter ända in i juni här uppe i Östergötland. Kanske har hon rätt. Kanske är jag för offensiv. Men ändå.. Idag har jag planterat ut alla mina chiliplantor.

Någon av er kanske noterade att jag bytte namn på bloggen häromveckan: från "Chiliodling på friland i Skåne" till "Chiliodling på friland". Möjligen skulle jag bytt namn till "Chiliodling" rätt och slätt, för även om jag har planterat ut alla plantorna idag, så är det inte på friland. Jag var nämligen sugen på att prova att odla i pallkrageväxthus.

...och det är väl därför jag dristar mig till att plantera ut alltsammans redan nu. Såhär ser raddan av pallkrageväxthus ut:Jag köpte dem från Sneckenströms Ekohandel och det är alltså ett litet tält, av den högre modellen, med armerat plastöverdrag, och det hela är konstruerat så att det passar perfekt i en pallkrage. När det blir varmare på sommaren — dvs när det är för varmt att odla i växthus — så kan man helt enkelt plocka ner tältet och låta plantorna stå i det fria. Senare på hösten kan man ställa tillbaka tältet igen, om man vill förlänga säsongen. Hållbarheten på tälten verkar hyfsad, så jag föreställer mig att jag kan använda dessa åtminstone 10 år eller så. Den som lever får se.

Jag ångrar dock lite att jag köpte just dessa tält. Öppningarna är små, så det är knöligt att böja sig in i tältet och nå ner för att påta i jorden. Man måste dessutom vara hyfsat lång för att lyckas med det. Precis efter att jag investerade i dessa så köpte givetvis tanten på tomten bredvid ett annat pallkrageodlingstält på ÖB, som såklart verkade mycket bättre. $#!!€$! På hennes tält kunde man helt enkelt vika upp hela sidan så att man kommer åt innandömet utan problem. Dessutom trilskas dragkedjan på ett av mina fyra tält en del. Nåväl... Det ska nog gå bra att odla i dessa! Jag misstänker hursomhelst att det är sämre kvalité på plasten på tantens tält. ;)

Inuti tälten har jag, för första gången, fyllt pallkragarna med egenkomposterad jord, uppblandat med lite gräsklipp och även en del gödsel från en hästhage i närheten. Jorden verkar överdrivet brutalt fantastiskt fin, om jag får säga det själv — och det får jag ju. Återstår att se om plantorna håller med mig, och växer snällt och fint i denna jord. Såhär ser det ut med plantorna inuti tältet:Bara för att tjata lite till om att förodla i mjölkpaket, som jag skrivit om i ett tidigare inlägg, och ytterligare ett annat inlägg, så kan det alltså se ut såhär när man har satt plantans stjälk mellan fingrarna, vänt mjölkpaketet upp och ned, och sedan försiktigt skakat ut innehållet. Om jorden inte är för torr, så att den bara smulas sönder och trillar ut, eller för blöt, så att man har en alltför tung och kletig jordklump, så glider hela rotpaketet lätt ur utan att rötterna går sönder när man håller paketet upp och ned. Som synes så ger förodlandet i mjölkpaketen ett djupt och fint rotsystem:Mission accomplished.[ add comment ] ( 513 views )   |  permalink


<Back | 1 | 2 | 3 | Next> Last>>