Chiliodling på friland

ICA-kassar är också bra — Dags för avhärdning 
I förra inlägget skrev jag om varför jag använder mig av mjölkpaket som krukor när jag driver upp chiliplantor inomhus under växtlampa. Jag spinner vidare på det här...

När det börjar bli dags att plantera ut plantorna utomhus, vilket jag tänkte drista mig till att göra de närmsta dagarna, så behöver man först avhärda dem. För den som av en händelse inte vet vad det betyder så innebär det i korthet att man vänjer växterna vid solens ljus. Hur starka växtlampor man än har inomhus så innehåller de väldigt lite UV-ljus, och om man ställer ut en planta direkt i solen så kan den skadas. Plantorna hinner helt enkelt inte ställa om till det nya ljusspektrat som möter dem från solen.

Att avhärda plantorna betyder då i praktiken att man ställer ut plantorna en stund utomhus, och sen tar in dem igen, eller ställer dem i skuggigt läge. Nästa dag låter man dem stå lite längre i solen, osv. Det betyder alltså att man får bära plantorna fram och tillbaka. Om man har många krukor så kan det bli lite spring hit och dit när man ska bära. Då brukar jag använda mig av vanliga papperskassar, av den typ man får på ICA eller Coop och liknande. Det blir perfekt att ställa ner ett gäng mjölkkartonger i dessa. Dessutom är kassarna lagom höga för att skydda plantorna mot allt för mycket direkt solljus. Med dessa kassar blir det alltså nemas problemas att flytta runt plantorna både till höger och vänster.Sen kan man flytta dem till skuggigt läge, osv.Följande bild visar ett exempel på hur UV-skadade blad ser ut. Blir det mycket skadat så vitnar hela bladet och skrumpnar ihop, så som bladet precis till vänster om blomman på denna chliplanta. Ni ser också vita fläckar på några av de andra bladen. I det här fallet gör det dock inte så mycket, för plantan som helhet mår helt OK och kommer växa bra framöver.Det finns lampor att köpa som ger ifrån sig UV-ljus. Exempelvis så kallade reptillampor, och jag vet inte om man möjligen skulle kunna använda sådana som ett komplement till sina växtlampor under uppdrivningsfasen för att senare slippa avhärdningsproceduren. Men det är inget jag hade tänkt testa, för även om reptiler dör om de inte får UV-ljus på sig så är UV-ljus inte direkt nyttigt för människor.

[ add comment ] ( 223 views )   |  permalink


<Back | 1 | 2 | 3 | Next> Last>>