Chiliodling på friland

Varför mjölkpaket är bra 
Som bekant så driver man upp chiliplantor inomhus på våren, även om man har för avsikt att ha dem utomhus på sommaren. Då bör man dra upp dem under växtlampa. När plantorna blir lite större så blir det snart trångt under växtlampan.

Hur maximerar man mängden plantor man kan ha under en och samma växtlampa? För det första bör man ha fyrkantiga krukor, så att man kan sätta krukorna precis vägg i vägg, för att inte spilla plats på tramsiga mellanrum mellan krukorna. Man vill ju maximera volymen jord som kommer varje planta till godo. För det andra bör krukan vara djup snarare än bred, så att rötterna kan breda ut sig neråt istället för på bredden. Detta eftersom man då såklart får plats med flera krukor på en mindre yta.

Djupväxande rötter har även den fördelen, när man väl planterar ut plantan, att rötterna direkt är en bit på väg på djupet. Djupa rötter gör att man inte behöver vattna lika mycket utomhus på sommaren, för rötterna når ner djupare ner i jorden, där det mer sällan torkar ut även om solen gassar på.

Var hittar man krukor som uppfyller dessa villkor i handeln?

Svar: Det gör man inte.

Vad gör man då?

Svar: Man använder mjölkpaket och juicepaket och liknande.

Är du säker?

Svar: Ja.Spara alltså dina tetrapak under hösten och diska ur dem, så att det inte möglar och luktar. Sen klipper man bara av toppen av förpackningen så som jag gjort på bilden, och fyller med ca 2/3 – 3/4 jord. Förpackningarna är ju dessutom gjorda för att vara fukt-täta. Vill man inte återanvända dem efter fullbordad odlingsgärning så kan man kasta dem och samla nya nästa höst, och då kan man också kosta på sig att klippa upp hela sidan av förpackningen när det är dags att plantera ut plantorna, så att man lätt får ut hela rotsystemet utan att skada plantan. Eller så låter man bli att klippa och återanvänder dem istället.

Ytterligare en bra grej är att man kan skriva vad "krukan" innehåller direkt på förpackningen.

För den som trots allt vill köpa någon liknande produkt i handeln så tror jag det närmaste man kommer är de pluggbrätten som Lindbloms Frö säljer under namnet "Pluggbrätt QuickPot QPT 15", men mängden jord som kommer varje planta till godo blir då trots allt mycket mindre och dessutom får man langa fram stora plånboken. Dessutom gillar jag att kunna flytta omkring plantorna individuellt, vilket man inte kan när man kör med pluggbrätten. Mjölkpaket är bäst!

[ 2 comments ] ( 374 views )   |  permalink


<Back | 1 | 2 | 3 | Next> Last>>