Chiliodling på friland

Utomhusodling 2013 
Årets utomhusodling har varit något begränsad. Anledningen är att jag skaffat mig en kolonilott med stuga och allt och (medvetet) spenderat den mesta tiden på att fixa till stugan snarare än att odla så värst mycket. Likväl blev det ett gäng chiliplantor även i år.

Jag kom igång lite sent i år. Uppdrivningen inomhus påbörjades inte förrän i slutet av april och början av maj. Det avspeglade sig även i den skörd jag fick. Trots väldigt bra väder denna sommar så hade flera av sorterna svårt att bli klara i tid. I detta inlägg fokuserar jag på de sorter som faktiskt hann ge något under utomhussäsongen.

Nästa år ska jag sätta fröna i mitten av mars istället. Någon kanske undrar varför jag inte sår fröna redan i februari, eller ännu tidigare, eftersom plantorna då hinner växa sig större innan det där dags att sätta ut dem? Men det är just det som är problemet. Jag har inte plats inomhus till massvis med plantor om de växer sig stora. Särskilt inte om jag ska kunna ge dem tillräckligt med ljus för att de ska växa på ett bra sätt. Men mitten av mars får det bli nästa år...

Några av de sorter jag odlade i år som hann ge skörd var Espelette, Inca Red Drop, Aji Blanco Cristal, Blondie, Mulato Islena, Black Jalapeño, och Hungarian Yellow Hot Wax. Dessa plantor har alltså inte odlats i något växthus eller givits någon extra näring. På hela sommaren vattnade jag dem bara ca 3 ggr. Inget fjäsk alltså, bortsett från uppdrivning inomhus innan utplantering i början av säsongen.


Espelette - En stabil arbetshäst!Inca Red Drop - Ger stor skörd. Frukten på bilden är något torkad.


Jag odlade också en paprika som heter King of the North, som hann bli klar. Kolla in den om du vill ha en vanlig paprika i ditt sortiment och inte har tillgång till växthus!

Årets favorit var dock Habanero Lemon. Detta är en Chinense-sort som gav riktigt stor skörd och frukterna fortsätter att mogna ända fram till nu (16 oktober) trots att sommarvädret sedan länge är förbi. Den som har försökt odla Chinense-sorter utomhus i Sverige vet att detta definitivt hör till undantagen. Dessa plantor gav fullt med hyfsat starka små rackare. Perfekt om man vill dosera styrkan lite olika. Även en liten frukt ger en meningsfull hetta. God smak dessutom! Halleluja!


Habanero Lemon - Årets utomhusfavorit!
[ add comment ] ( 833 views )   |  permalink


<<First <Back | 1 | 2 | 3 | Next> Last>>