Chiliodling på friland

Sorter som fungerar en dålig svensk sommar 
Sommaren 2012 odlade jag ganska många olika sorters chili. Uppemot 50 sorter. Syftet var att lära mig lite om vilka sorter som fungerar att odla på friland i Sverige. De flesta sorterna planterades i februari och stod sedan inomhus fram till mitten av maj. Då planterade jag ut dem i marken. Bilderna nedan visar hur det såg ut mot slutet av juli.
Sommaren var som bekant ovanligt kall i år. Temperaturer kring 15 grader mitt på dagen (!) var ingen ovanlighet. På hela sommaren nådde temperaturen bara upp till 25 grader under 8 dagar. Enligt Jordbruksverkets guide till ekologisk odling av chili ska odlingstemperaturen helst ligga mellan 20 och 25 grader celsius och om den ligger under 18 grader så hämmas tillväxten. Även om dygnsmedeltemperaturen förvånande nog inte var uppenbart avvikande från vad som uppmätts andra år så berodde det snarare på att vädret allt som oftast var mulet, vilket förstås betyder relativt sett varma natt-temperaturer, men kyliga och ljussnåla dagar. En annan svårighet som mina plantor mötte var att de fick snålt med ljus under förodlingen inomhus. Det berodde på att jag var mitt i en flytt under våren och därför hade jag varken tid eller möjlighet att ge plantorna någon vidare omsorg.

Alltså gav varken jag eller vädergudarna plantorna vad de behövde och det var inget bra år för den som önskade sig en riklig skörd. Däremot var det ett ganska bra år för att ta reda på vilka sorter som verkligen fungerar att odla i Sverige, även ett dåligt år som detta. Inget ont som inte också har något gott i sig.

Vilka sorter var det då som fungerade? De sorter som gav klart mest skörd i slutändan var Guajillo, Bulgarian Carrot, Espelette, Facing Heaven och Inca Red Drop. Alla dessa sorter tuffade på som om det dåliga vädret inte var något problem. Espelette är en riktigt bra "standardchili", med god smak, och Bulgarian Carrot var den starkaste av de sorter som gav bra skörd, om man är intresserad av det. Guajillo var god som chili på ostmacka, med lite speciell smak.

Sen var det ett antal sorter som gav lite skörd, men inte så mycket. Det var t.ex. Aji Blanco Cristal, Ancho Poblano, Golden Cayenne, Hawaii, Hungarian Hot Wax, Jalapeño, Joe's Long Pepper, Mulato Islena, Pasilla, Peperonico Rosso, samt paprikan Ukranian Sweet. Man kan tänka sig att flera av dessa, eller rent av de flesta, skulle fungera riktigt bra att odla utomhus i Sverige ett år med fler varma dagar.

På vissa av dessa sorter såg man missfärgningar av den typ som kan uppkomma då temperaturerna är för låga. Det gällde t.ex. Jalapeño och Ukranian Sweet (paprika). Peperonico Rosso gav ganska många frukter, men många av dem blev ändå dåliga i det kalla vädret.

Några sorter fick jag bara någon enstaka frukt ifrån, t.ex. Fenir, Lemon Drop, Fish Pepper, Ring of Fire, samt Cascabel. Några av dessa plockade jag omogna innan första frosten, så fick de mogna klart inomhus.

Man kan konstatera att ingen av mina Capsicum Chinense gav skörd innan utomhussäsongen var över, trots att jag hade ett helt gäng sorter. Det är förstås ingen överraskning för den som kan något om chiliodling. Normalt sett tänker man inte tanken att odla Chinense utomhus, men jag ville ändå försöka. Inte heller fick jag någon direkt skörd från någon Capsicum Frutescens (Piri Piri, Tabasco, och Bird's Eye). Den stora majoriteten av de plantor som gav något väsentligt var varianter av Capsicum Annuum, och det är förstås inte heller någon överraskning. Det visade sig också att Capsicum Baccatum tycks fungera i viss mån. Både Inca Red Drop och Lemon Drop är Baccatum-varianter, och den förstnämnda gav bra skörd och den sistnämnda fick jag åtminstone några enstaka frukter ifrån. Förutom dessa två hade jag bara frön till ytterligare en Baccatum-variant, och det var Blondie, men den fick jag av någon anledning aldrig att gro, så den vet jag inte hur den hade presterat annars.

Som jag skrev ovan: Detta var en dålig sommar på flera sätt. Kan man tänka sig att förodla plantorna i riktigt god tid, med växtbelysning, då kan man förstås lyckas med det mesta. I synnerhet om sommaren bjuder på hyfsat väder och ännu mer i synnerhet om man sätter upp enkla odlingstunnlar under början och slutet av säsongen (med ca 3 meter långa elrör och täckväv). Allt hänger på hur mycket hjälp man kan och vill ge plantorna. Nästa sommar kommer jag att satsa på att odla ganska många plantor av färre sorter, och ta frön från de individer som klarar sig bäst.

Om du har odlat någon chilisort utomhus och fått bra resultat vore jag mycket tacksam om du ville kommentera nedan och berätta vilka sorter du odlade!

[ 1 comment ] ( 4980 views )   |  permalink


<<First <Back | 1 | 2 | 3 | Next> Last>>