Chiliodling på friland

Svenska Chilepepparföreningen och Örtagårdens Plantskola 
Det finns en förening som heter Svenska Chilepepparföreningen. Det kanske kan vara något att kolla in om du är intresserad av chiliodling?

http://www.chilepeppar.com

Någon kanske undrar varför de stavar med 'e', dvs "chile" snarare än "chili". Anledningen till detta är enligt deras utsago att "chili" enbart är en maträtt. "Chile" ska däremot vara en mer ursprunglig benämning. Eftersom 99.9% av Sveriges befolkning skriver "chili" så tycker jag nog dock att man kan ifrågasätta vad det "egentligen" heter, även om den svenska terminologin kanske vilar på ett missförstånd från början. Men men.. därom tvista de lärde!

I föreningens styrelse finner man bland annat Rune Brand som är trädgårdsmästare på Örtagårdens Plantskola i Vinslöv. En stor del av de frön jag har odlat i år kommer just från honom och jag kan verkligen rekommendera honom. Han har ett mycket stort urval och det går att beställa frön direkt från hans hemsida:

http://www.ortagarden.com

När jag ändå är igång och tipsar så kan jag också nämna ett bra svenskt forum specifikt för chiliodling:

http://www.capsicum.nu

Detta forum är ganska nytt, men växer snabbt. Till skillnad från chilepepparföreningens forum, som man bara kommer åt om man är betalande medlem, så är capsicum-forumet gratis. På detta forum har man också möjlighet att byta frön med andra intresserade. Rekommenderas!

I övrigt kommer jag inte lägga så mycket kraft i denna blogg på att peka på andra bra resurser på nätet, utan snarare kommer jag fokusera på att själv bidra med egna erfarenheter och reflektioner.

[ 1 comment ] ( 1536 views )   |  permalink


<<First <Back | 1 | 2 | 3 | Next> Last>>