Chiliodling på friland

Snigelattack 
På platsen där jag odlar finns det en del sniglar av olika sorter. Det är inte fråga om någon extrem invasion, men det är ändå så pass mycket att det absolut inte är ont om dem. Rent allmänt verkar sniglarna som tur är inte överdrivet intresserade av mina chiliplantor. Vissa andra grönsaker som jag har odlat har det gått sämre för.

En dag i somras upptäckte jag dock en chiliplanta som plötsligt låg ner och såg ut att ha blivit avbiten nära marken. Om det var en snigel som låg bakom det låter jag vara osagt, men när jag undersökte plantan närmare så såg jag följande:Där satt alltså en snigel och mumsade för fullt — mitt i självaste chilifrukten — och den verkade inte ha några planer alls på att sluta med det. Då undrar man: Varför blev inte fler plantor attackerade av sniglarna, med tanke på att denna snigel verkade så nöjd med tillvaron?

Jag kan bara spekulera, för jag är ingen snigel, men det är slående att plantan i fråga var av sorten Hawaii. I korthet är det ungefär en variant av Jalapeño som är mindre stark än vad Jalapeño är. Kan det vara så att snigeln högg in på denna Hawaiiplanta just för att frukterna i vissa fall nära nog helt saknar styrka? Av de totalt cirka 50 sorter som jag odlade detta år så hör denna till de absolut mildaste.

Ytterligare en annan detalj: Jag hade tre stycken Hawaii-plantor i år och på just den planta som snigeln hade valt ut så hade frukterna inte riktigt den patron-liknande form som annars är typisk för Jalapeño. Istället var frukterna mer avlångt spetsiga, så som många andra chilisorter ser ut. (I övriga avseenden så var dock frukterna på denna planta lik de andra Hawaii-plantorna, och även själva plantan såg ut som de andra.) Kanske var det någon recessiv gen som kom till uttryck, eller en mutation, eller någon oavsiktlig korspollinering med någon annan sort hos fröproducenten. Oavsett vilket så antar jag att det naturliga urvalet nu har sagt sitt om denna planta. Jag sparade inga frön från den.


Comments

Add Comment
Fill out the form below to add your own comments.

Insert Special: