Chiliodling på friland

Första skörden 2016 
Säsongen har förlöpt bra hittills. Jag har bara vattnat några enstaka gånger. I övrigt har det skött sig själv.

Enda missödet hittills var att dragkedjan på ett av odlingstälten gick sönder relativt omgående efter förra inlägget här på bloggen. Jag hörde då av mig till Sneckenström och fick genast ett nytt tältöverdrag skickat till mig. Dagen efter gick även andra dragkedjan sönder, på samma tält, men det spelade ju ingen roll i praktiken då ett nytt överdrag ändå var på väg till just detta tält. ...men man började ju undra över kvalitén. Förhoppningsvis var just det tältöverdraget ett måndagsexemplar, men jag har noterat att åtminstone några av de andra dragkedjorna på de andra tälten trilskas lite — så jag drar väldigt försiktigt i dem nu när jag använder dem. Kvalitén på dessa tält var därmed inte riktigt vad jag hoppats på, även om jag inte har något att invända mot Sneckenströms kundservice.

De tre sorter som tidigast började ge färdig frukt i år var:
Golden Cayenne
Facing Heaven
Sweet Patio Red Bush

[ add comment ] ( 258 views )   |  permalink

På offensiven: Utplantering 
Det är ännu ganska tidigt på säsongen. När jag bodde i Skåne så kunde man uppleva enstaka frostnätter en bit in i maj. Tanten här bredvid menade att det inte var ovanligt med frostnätter ända in i juni här uppe i Östergötland. Kanske har hon rätt. Kanske är jag för offensiv. Men ändå.. Idag har jag planterat ut alla mina chiliplantor.

Någon av er kanske noterade att jag bytte namn på bloggen häromveckan: från "Chiliodling på friland i Skåne" till "Chiliodling på friland". Möjligen skulle jag bytt namn till "Chiliodling" rätt och slätt, för även om jag har planterat ut alla plantorna idag, så är det inte på friland. Jag var nämligen sugen på att prova att odla i pallkrageväxthus.

...och det är väl därför jag dristar mig till att plantera ut alltsammans redan nu. Såhär ser raddan av pallkrageväxthus ut:Jag köpte dem från Sneckenströms Ekohandel och det är alltså ett litet tält, av den högre modellen, med armerat plastöverdrag, och det hela är konstruerat så att det passar perfekt i en pallkrage. När det blir varmare på sommaren — dvs när det är för varmt att odla i växthus — så kan man helt enkelt plocka ner tältet och låta plantorna stå i det fria. Senare på hösten kan man ställa tillbaka tältet igen, om man vill förlänga säsongen. Hållbarheten på tälten verkar hyfsad, så jag föreställer mig att jag kan använda dessa åtminstone 10 år eller så. Den som lever får se.

Jag ångrar dock lite att jag köpte just dessa tält. Öppningarna är små, så det är knöligt att böja sig in i tältet och nå ner för att påta i jorden. Man måste dessutom vara hyfsat lång för att lyckas med det. Precis efter att jag investerade i dessa så köpte givetvis tanten på tomten bredvid ett annat pallkrageodlingstält på ÖB, som såklart verkade mycket bättre. $#!!€$! På hennes tält kunde man helt enkelt vika upp hela sidan så att man kommer åt innandömet utan problem. Dessutom trilskas dragkedjan på ett av mina fyra tält en del. Nåväl... Det ska nog gå bra att odla i dessa! Jag misstänker hursomhelst att det är sämre kvalité på plasten på tantens tält. ;)

Inuti tälten har jag, för första gången, fyllt pallkragarna med egenkomposterad jord, uppblandat med lite gräsklipp och även en del gödsel från en hästhage i närheten. Jorden verkar överdrivet brutalt fantastiskt fin, om jag får säga det själv — och det får jag ju. Återstår att se om plantorna håller med mig, och växer snällt och fint i denna jord. Såhär ser det ut med plantorna inuti tältet:Bara för att tjata lite till om att förodla i mjölkpaket, som jag skrivit om i ett tidigare inlägg, och ytterligare ett annat inlägg, så kan det alltså se ut såhär när man har satt plantans stjälk mellan fingrarna, vänt mjölkpaketet upp och ned, och sedan försiktigt skakat ut innehållet. Om jorden inte är för torr, så att den bara smulas sönder och trillar ut, eller för blöt, så att man har en alltför tung och kletig jordklump, så glider hela rotpaketet lätt ur utan att rötterna går sönder när man håller paketet upp och ned. Som synes så ger förodlandet i mjölkpaketen ett djupt och fint rotsystem:Mission accomplished.[ add comment ] ( 513 views )   |  permalink

ICA-kassar är också bra — Dags för avhärdning 
I förra inlägget skrev jag om varför jag använder mig av mjölkpaket som krukor när jag driver upp chiliplantor inomhus under växtlampa. Jag spinner vidare på det här...

När det börjar bli dags att plantera ut plantorna utomhus, vilket jag tänkte drista mig till att göra de närmsta dagarna, så behöver man först avhärda dem. För den som av en händelse inte vet vad det betyder så innebär det i korthet att man vänjer växterna vid solens ljus. Hur starka växtlampor man än har inomhus så innehåller de väldigt lite UV-ljus, och om man ställer ut en planta direkt i solen så kan den skadas. Plantorna hinner helt enkelt inte ställa om till det nya ljusspektrat som möter dem från solen.

Att avhärda plantorna betyder då i praktiken att man ställer ut plantorna en stund utomhus, och sen tar in dem igen, eller ställer dem i skuggigt läge. Nästa dag låter man dem stå lite längre i solen, osv. Det betyder alltså att man får bära plantorna fram och tillbaka. Om man har många krukor så kan det bli lite spring hit och dit när man ska bära. Då brukar jag använda mig av vanliga papperskassar, av den typ man får på ICA eller Coop och liknande. Det blir perfekt att ställa ner ett gäng mjölkkartonger i dessa. Dessutom är kassarna lagom höga för att skydda plantorna mot allt för mycket direkt solljus. Med dessa kassar blir det alltså nemas problemas att flytta runt plantorna både till höger och vänster.Sen kan man flytta dem till skuggigt läge, osv.Följande bild visar ett exempel på hur UV-skadade blad ser ut. Blir det mycket skadat så vitnar hela bladet och skrumpnar ihop, så som bladet precis till vänster om blomman på denna chliplanta. Ni ser också vita fläckar på några av de andra bladen. I det här fallet gör det dock inte så mycket, för plantan som helhet mår helt OK och kommer växa bra framöver.Det finns lampor att köpa som ger ifrån sig UV-ljus. Exempelvis så kallade reptillampor, och jag vet inte om man möjligen skulle kunna använda sådana som ett komplement till sina växtlampor under uppdrivningsfasen för att senare slippa avhärdningsproceduren. Men det är inget jag hade tänkt testa, för även om reptiler dör om de inte får UV-ljus på sig så är UV-ljus inte direkt nyttigt för människor.

[ add comment ] ( 223 views )   |  permalink

Varför mjölkpaket är bra 
Som bekant så driver man upp chiliplantor inomhus på våren, även om man har för avsikt att ha dem utomhus på sommaren. Då bör man dra upp dem under växtlampa. När plantorna blir lite större så blir det snart trångt under växtlampan.

Hur maximerar man mängden plantor man kan ha under en och samma växtlampa? För det första bör man ha fyrkantiga krukor, så att man kan sätta krukorna precis vägg i vägg, för att inte spilla plats på tramsiga mellanrum mellan krukorna. Man vill ju maximera volymen jord som kommer varje planta till godo. För det andra bör krukan vara djup snarare än bred, så att rötterna kan breda ut sig neråt istället för på bredden. Detta eftersom man då såklart får plats med flera krukor på en mindre yta.

Djupväxande rötter har även den fördelen, när man väl planterar ut plantan, att rötterna direkt är en bit på väg på djupet. Djupa rötter gör att man inte behöver vattna lika mycket utomhus på sommaren, för rötterna når ner djupare ner i jorden, där det mer sällan torkar ut även om solen gassar på.

Var hittar man krukor som uppfyller dessa villkor i handeln?

Svar: Det gör man inte.

Vad gör man då?

Svar: Man använder mjölkpaket och juicepaket och liknande.

Är du säker?

Svar: Ja.Spara alltså dina tetrapak under hösten och diska ur dem, så att det inte möglar och luktar. Sen klipper man bara av toppen av förpackningen så som jag gjort på bilden, och fyller med ca 2/3 – 3/4 jord. Förpackningarna är ju dessutom gjorda för att vara fukt-täta. Vill man inte återanvända dem efter fullbordad odlingsgärning så kan man kasta dem och samla nya nästa höst, och då kan man också kosta på sig att klippa upp hela sidan av förpackningen när det är dags att plantera ut plantorna, så att man lätt får ut hela rotsystemet utan att skada plantan. Eller så låter man bli att klippa och återanvänder dem istället.

Ytterligare en bra grej är att man kan skriva vad "krukan" innehåller direkt på förpackningen.

För den som trots allt vill köpa någon liknande produkt i handeln så tror jag det närmaste man kommer är de pluggbrätten som Lindbloms Frö säljer under namnet "Pluggbrätt QuickPot QPT 15", men mängden jord som kommer varje planta till godo blir då trots allt mycket mindre och dessutom får man langa fram stora plånboken. Dessutom gillar jag att kunna flytta omkring plantorna individuellt, vilket man inte kan när man kör med pluggbrätten. Mjölkpaket är bäst!

[ 2 comments ] ( 374 views )   |  permalink

Återkomsten! (2016) 
Efter ett års uppehåll i chiliodlandet, och ganska precis två år sedan föregående inlägg på denna blogg, ämnar jag nu dra igång bloggen igen. Den uppmärksamme noterar att bloggen har bytt namn från "Chiliodling på friland i Skåne" till "Chiliodling på friland". I år kommer jag nämligen odla på en kolonilott i Östergötland och jag har i runda slängar 50 plantor på gång inomhus, av olika sorter. Årets odling påbörjades i mitten av mars, så plantorna har redan kommit en bit på väg. Vissa har precis börjat blomma. Mer detaljer följer...

[ 1 comment ] ( 261 views )   |  permalink


| 1 | 2 | 3 | Next> Last>>